06
Jun

 

Idag är det Sveriges nationaldag. En fin dag att tänka på varför jag är glad och stolt över att bo i Sverige;
 

 1. Sverige är ett fritt och demokratiskt land, där yttrande- och tryckfrihet står inskrivet i grundlagen.
   
 2. Sverige har inte varit i krig på nästan 200 år (okej, om man bortser från insatser i andra länder).
   
 3. Sverige är ett öppet land där alla människor har samma fri- och rättigheter (ja, hur de lagarna efterlevs kan diskuteras).
   
 4. Sverige är ett generöst land. Vi tar emot drygt 80 000 personer från andra länder varje år och Sverige ger ett av världens högsta bistånd i förhållande till BNP – år 2010 uppgick Sveriges totala bistånd till 32,7 miljarder kronor.
   
 5. Sveriges natur är varierad, oändligt vacker, och fri för alla att ta del av!  23 miljoner hektar av vårt land är täckt av skog, vilket betyder att vi har ungefär 2,5 hektar skog per person. Det finns alltså en rätt stor chans att du får en härlig stund av stilla ensamhet när du tar en tur till skogs. Vi har dessutom nästan 100 000 sjöar och 2400 kilometer havskust där du kan bada, fiska eller bara njuta av utsikten och ljudet av vågornas stilla kluckande.
   
 6. I Sverige får alla plats. Sveriges befolkning är bara 22 invånare per kvadratkilometer. Det är väldigt gott om utrymme per person om man jämför till exempel med Nederländerna där det bor hela 372 invånare per kvadratkilometer. Om varje människa på vår planet nöjde sig med en ruta så stor som en kvadratmeter skulle det inom Sveriges gränser få plats hela 450 miljarder människor. Att människor hellre bor här än i sina usprungsländer känns inte som något gigantiskt problem, om man tänker så.
   
 7. Kulturlivet i Sverige är fantastiskt! Tänk kulturskolor och världskänd musik, tänk festivaler, kulturföreningar och fria bibliotek, tänk konserthus och muséer, tänk mångfalden av språk och kulturer från hela världen.
   
 8. Sverige är ett engagerat land. Det finns ungefär 200 000 ideella föreningar i Sverige, och större delen av befolkningen är på olika sätt engagerade inom föreningar, ideella organisationer, idrottsklubbar, fackförbund, elevråd, studentkårer och sociala rörelser.
   
 9. Sverige är världens mest it-mogna land, enligt en rapport från World Economic Forum och INSEAD.
   
 10. Sverige är ett innovationsland. Många viktiga uppfinningar kommer från svenskar – som pacemakern, skiftnyckeln, sfäriska kullager, tändstickor, Lovikkavanten, trepunktssäkerhetsbältet och den ack så användbara dynamiten. Tänk sedan på alla prylar och möbler IKEA prånglar ut i världen varje dag, med namn som Billy och Karlstad. Vi är i dagsläget ledande inom innovation i EU, enligt EU-kommissionens undersökning Innovation Union Scoreboard.
   
 11. Svenskar är snygga! Den svenska befolkningen verkar liksom få mode- och stilmedvetenhet injicerat tillsammans med stelkrampssprutan i fjärde klass. Att titta på människor är verkligen ett sant nöje i det här landet. 

 

Nu ska jag gå ut och fira vår allra svenskaste dag i mångfaldens och gemenskapens tecken, med Picknickfestival

 


Foto: Anna Lindh. Åmåls skärgård. 

Källor:

4. http://sv.wikipedia.org/wiki/Invandring#Invandringen_till_Sverige 
http://www.openaid.se/total_aid

5. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_kust 

6. http://www.sverigesurfen.com/vartattvetaomsverigebefolkning.htm

8. http://www.esh.se/fileadmin/erstaskondal/ESH_Gemensamt/Arbetsrapporter/arbetsrapport_68.pdf

10. http://www.tekniskamuseet.se/1/1889.html
http://www.uppfinnare.se/?id_item=509